Puding Warna-warni |
Assalamualaikum~
Hari ni dah 8 Ramadhan dah.. Dah lebih seminggu Ramadhan menemui kita. Kita bakal memasuki fasa ke-2 Ramadhan. Masih banyak masa untuk kita double triple kan ibadah kita.
Semoga amal ibadah kita diterima Allah.. Ameen..
Dan hari ni aku baru dapat menge'post' satu entry. Dey, wat pe haa... Sebelum Ramadhan aku baru balik dari Kelantan, lepas tu dah sibuk dengan Ramadhan, mmg tak berjenguk la Enchek Blog ni. Sory ye. sobs. Time Ramadhan aku pun jarang online, online pun kejap2 check notification pastu tutup, pi dapur tolong Mama. Lepas habis masak semua tolong siram pokok keliling rumah ni. Malam bertarawih pulak. Bulan Ramadhan aku memang syahid awal. 12.30 mmg dah lali. Selalunya pukul 2 dok segar bugar lagi. Ramadhan kali ni special sebab sebulan penuh berpuasa di rumah. Oh heaven! Last sekali pun masa aku Form 5 la. Lepas tu dah masuk CFS UIA memang tak dan can dah la.. Wee best. Adik aku jeles dengan aku sebab dapat makan sedap2. Hee~
Yeay! Haritu aku belek2 buku resipi Mama karya Chef Hanieliza yang bertajuk "1 Hari 1 Resipi". Semua menarik. Semua tempting kot. Hahaha.. Puding Warna Warni namanya. Aku browse thru bahan2 nya, semua ada. Setel. Jom buat. Ni resipi dari buku tu. Aku bagi nama Puding Haru Biru sebab kaler yang aku letak macam hapa lagi. Aku terlebih letak pewarna hijau so dia jadi hijau gelappp.. Habis dia makan warna lain. Haih..
Walaupun rupa agak tak comel, tapi rasa boleh tahan. Cuma kurang manis sikit. Bagus la kan :D
Puding Warna Warni @ Puding Haru Biru
Bahan-bahannya:
1 peket serbuk agar-agar
1 liter air ( 5 cawan )
2 cawan gula halus
1 tin susu cair
1 cawan tepung kastard
1 sudu teh Nescafe
1 sudu makan air suam
Pewarna merah, hijau atau apa-apa kaler yang korang suka :D
Cara-cara:
1. Masak agar2, air dan gula sehingga hancur.
2.Masukkan susu cair, tepung kastard dan kacau sampai pekat.
3.Asingkan adunan kepada 4 mangkuk ( kalau korang nak banyak kaler, lagi banyak mangkuk k)
4.Masukkan Nescafe+air suam ke dalam satu mangkuk dan kacau. Dia akan jadi kaler coklat.
5.Masukkan pewarna hijau ke dalam satu mangkuk dan merah ke dalam mangkuk yang lain
6.Biarkan warna asal dalam satu mangkuk (warna kastard)
7.Masukkan adunan berselang-seli ke dalam acuan.
8.Biar adunan keras dan sejukkan di dalam fridge.
9. Potong dan makan XD
See...?? Kaler hijau mendominasi keadaan TT___TT
Esok aku post resipi Apom Comel yang aku buat hari ni pulak k. Hee~
Annyeong!! Have fun trying!
Labels: Ramadhan, Recipe